Imprimarea 3D – cum funcționează, tehnologii și domenii de utilizare

Imprimarea 3D

Imprimarea 3D – Cum funcționează, tehnologii și domenii de utilizare

Tehnologia a avansat atât de mult încât de la un simplu xerox care te ajută să-ți copiezi documentele importante, acum poți să printezi obiectele preferate sau jucăriile copilului tău. De altfel, aceste imprimante 3d au revoluționat și industriile, cel mai elocvent exemplu fiind industria medicală. În articolul de astăzi vom prezenta felul în care funcționează o imprimantă 3D, care sunt tipurile de imprimante, dar și avantajele pentru care merită să achiziționezi una.

În ce constă imprimarea 3D?

Imprimarea 3D sau printarea 3D reprezintă un proces amănunțit, care are scopul de a fabrica produse, obiecte tridimensionale. Cu alte cuvinte, un produs digital va fi transformat într-un produs palpabil, fizic, prin construirea strat cu strat a acestuia. În comparație cu printarea clasică, imprimarea 3D reprezintă un proces total diferit și mult mai complex.

Așadar, procesul de imprimare 3D reușește să creeze orice obiect tridimensional prin adăugarea de straturi succesive de material în diferite forme. De altfel, bine de știut este faptul că imprimarea 3D este diferită de alte metode de prelucrare tradiționale.

Cum să alegi o imprimantă 3D profesională?

Achiziționarea unei imprimante 3d profesionale reprezintă una dintre cele mai serioase investiții pe care le faci. Spunem acest lucru pentru că, pe lângă faptul că nu vei găsi imprimante 3d ieftine, prețul acestora fiind destul de ridicat, trebuie să fii atent și la calitatea acesteia. Așadar, sfatul nostru este să nu te ghidezi doar după preț, ci să analizezi în detaliu și alte aspecte precum calitatea și componentele imprimantei 3d. În fond,  dacă ai nevoie de un astfel de echipament sofisticat, trebuie să gândești pe termen lung pentru că, ca la orice alt produs pe care îl achiziționezi, calitatea primează.

De altfel, trebuie să iei în calcul si următoarele aspecte:

  • Partea mecanică;
  • Modul de închidere;
  • Volumul de construire;
  • Volumul echipamentului;
  • Fișierele STL;
  • Capul de imprimare;
  • Mărimea filamentului.

Tehnologii de imprimare 3D

Acum că am explicat ce înseamnă acest proces de imprimare 3d, a venit timpul să discutăm despre tehnologiile care există pe piață. Astfel, există 3 tipuri de metode după cum urmează:

  • imprimare prin extrudare(FDM);
  • imprimare cu pulbere(SLS);
  • stereolithografie(SLA);

Domenii de utilizare imprimare 3D

După cum ai observat, am prezentat detalii despre procesul în sine al printării 3D, care sunt tehnologiile de imprimare și de ce aspecte trebuie să ții cont atunci când te-ai decis să faci o astfel de achiziție.

În cele ce urmează vom prezenta domeniile și situațiile în care imprimarea 3D se folosește, dar și care sunt obiectele printate 3D care pot fi create. Astfel, în prezent această inovație este folosită în:

  • Arhitectura: în acest domeniu, imprimantele 3D pot fi un ajutor util în crearea în miniatură a anumitor obiecte, precum și machete.
  • Arheologie: poate părea greu de crezut, dar printarea 3D poate fi un ajutor de nădejde în reconstrucția de artefacte și de fosile;
  • Medicina: acest domeniu poate fi unul dintre cele care chiar au nevoie de imprimante 3D. De ce spunem acest lucru? Ei bine, cu ajutorul acestui proces, se pot crearea organe, compatibile cu o anumită persoana, implanturi etc.
  • Criminalistica: crearea de obiecte fizice deteriorate sau incomplete;
  • Cinematografie și artă: se pot crea costume, măști sau chiar obiecte de artă sau decorative.

De asemenea, nu în ultimul rând, imprimarea 3D se poate folosi și în viața de zi cu zi, în domeniul personal. Astfel, poți crearea de obiecte de uz personal, cadouri personalizate pentru cei dragi sau chiar obiecte pe care ți le dorești, însă nu ți le permiți din varii motive.

Vlamir, principalul furnizor de imprimante 3D

Vlamir sunt prezenţi pe piaţa românească încă din 1992, acumulând o experiență de peste 30 de ani în ceea ce privește soluțiile de tipărire și echipamente de printare. Ceea ce diferențiază Vlamir de alți competitori este faptul că, ne-am adaptat de fiecare dată cerințelor pieţii şi ne-am dezvoltat odată cu exigențele clienţilor noștri. De asemenea, oferim pachete personalizate de printing, în funcție de nevoile pe care le ai.  Dacă ești interesat de un parteneriat cu noi, tot ce ai de făcut este să ne scrii la office@vlamir.ro. În cel mai scurt timp vom răspunde și te vom putea ajuta cu orice cerință sau nelămurire pe care o ai.

În concluzie, imprimarea 3d va deveni din ce în ce mai populară și utilă în diferite domenii datorită avantajelor pe care le oferă. Astfel, marele avantaj al acestui proces este faptul că, obiectele 3d, vor fi concepute direct cu ajutor acestui instrument prin metoda strat cu strat.

 

Add Comment