Eficiență și responsabilitate de mediu
Membru ECOTIC
Știai că în România există obligația colectării separate a deșeurilor electronice și de baterii și că fiecare dintre noi avem obligații în acest sens? Din acest motiv, VLAMIR colaborează cu ECOTIC pentru preluarea responsabilităților în ceea ce privește managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și al celor de baterii și acumulatori (DBA).
ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora. Mai multe detalii pe www.ecotic.ro


De ce să colectezi separat?+
Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice au o miză foarte important dintr-o dublă perspectivă:
- Protecția mediului: DEEE conțin substanțe extrem de toxice pentru mediu, iar în cele mai multe cazuri, încă ajung direct în natură, unde substanțele volatile, lichidele și pulberile sunt dispersate în mediu, afectând astfel solul, apa și implicit sănătatea oamenilor.
- Susținerea economiei prin recuperarea materiilor prime secundare: DEEE-urile au una dintre cele mai ridicate rate de reciclare, 80-90% din componentele lor putând fi reciclate și reutilizate în economie (fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă) pentru producția unor noi echipamente.
Infrastructura de colectare
Dezvoltarea continuă și susținută a infrastructurii de colectare – reciclare – valorificare a deșeurilor
Informarea publicului
Informarea publicului din România în ceea ce privește necesitatea colectării și reciclării DEEE și DBA (deșeuri de baterii și acumulatori)
Implicare legislativă
Contribuții constante la inițiative legislative și instituționale care să reglementeze corect și eficient acest domeniu.
Cum poți colecta separat?
ECOTIC îți poate pune la dispoziție pentru sediul firmei tale recipiente dedicate colectării separate a electronicelor, surselor de lumină și a bateriilor, trebuie doar să transmiți un e-mail la logistica@ecotic.ro cu solicitarea ta sau să completezi formularul de aici -» https://www.ecotic.ro/formular-vreau-recipiente-de-colectare/

Dacă ai un spațiu de vânzare a echipamentelor electronice de cel puțin 400 mp, ai obligația amplasării acestora pentru accesul publicului (OUG 5/2015).
Unde poți preda?
Sunt 3 variante:
- echipamentele de mici dimensiuni le poți preda la cel mai apropiat punct de colectare Detalii aici ecotic.ro/puncte-de-colectare/
- pentru cantități mari în cazul persoanelor fizice (echipamente voluminoase – minim 50 kg) poți face o comandă de preluare de la domiciliu, iar pentru cantitățile de peste 150 kg comandă de preluare de la sediu pentru persoanele juridice, la numărul de telefon 021 9641, poți plasa o comandă de ridicare DEEE completând formularul disponibil aici: https://www.ecotic.ro/formular-ridicare-deee/
NU uita!
Simbolul pubela tăiată indică necesitatea colectări separate a respectivului obiect. Deșeul trebuie predat către punctele de colectare specializate.
Cum se reciclează DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice)?
Tratarea DEEE presupune sortarea inițială a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.)
- Un prim pas îl reprezintă extragerea unor componente cu periculozitate ridicată sau care cer o tratare atentă ( agenți frigorifici, baterii, plăci electronice, cabluri, azbest, etc.)
- Urmează ca DEEE-urile depoluate să treacă printr-un proces de dezmembrare automată sau manuală, la finalul căruia sunt identificați compușii omogeni și care reprezintă baza pentru viitoarele materii prime secundare sau care necesită operațiuni de valorificare energetică sau eliminare controlată.
O atenție deosebită se acordă echipamentelor frigorifice care conțin agenți frigorifici ce pot afecta stratul de ozon. De menționat și echipamentele cu tub catodic ce conțin în interior o pulbere fină cu elemente toxice.